מזמן אתם מתכננים את השיפוץ שתעשו בביתכם שנים, אתם מפנטזים, איך יראה בית חלומותיכם. שנים, אתם מתחבטים עם בני זוגכם אם לנסוע לחו"ל או לשפץ.
עידנים, אתם מדסקסים את המהלך עם חברים – פרק הזמן מתארך ועימו השאלה, מדוע תהליך ההחלטה מתעכב? מפחידים אתכם: "שלא תדעו מה שאנחנו עברנו". מזהירים אתכם: "אדריכל רק יכניס אותכם להוצאות מיותרות". מייעצים לכם: "למה שהקבלן ירוויח עליכם?" ועוד כהנא וכהנא.
האם יש אמת במסכת ההפחדות והנבואות שרצות סביבכם. בואו נעבור ביחד, צעד אחר צעד, את התהליך בהתהוותו. תנו לנו יד ותווכחו, שהשד אינו נורא כל כך – הוא יכול להיות נעים וידידותי לסביבה, תרתי משמע!
בחנו מהן הסיבות לשיפוץ
קודם כל בחנו את עצמכם וחישבו; מה אתם רוצים להשיג בשיפוץ. רשמו את הנקודות שאותן הנכם מעוניינים לפתור להלן מגוון אפשרויות שאספנו עבורכם:
תשתיות הדירה שחוקות- מערכות האינסטלציה, חשמל, מיזוג אוויר וכו' עושות סימנים של טרום קריסה. אם הפעם האחרונה שהתשתיות בביתכם טופלו, היתה לפני כ – 25 שנה – הן לפני קריסה; אז למה לחכות ל"אסון" שיחייב טיפול מיידי, ללא תכנון מוקדם. לשון אחר, ראוי להתחיל בתכנון והערכות מסודרת לשיפוץ, ולא להישאב לתוכו בגין תקלות שאינן סובלות דיחוי בפתרונן. (השכן שלכם מסתדר עם המים שלו; הוא לא צריך גם את המים שלכם…) אינסטלטור מומלץ לזה.
שינוי חזותי ואסטתיקה – הדירות המגיחות מן המגזינים השונים מפתות. הדירה של השכן, בוודאי יותר מעוצבת ויפה. אתם כבר לא יכולים לראות את דלת ביתכם עם השריטות שהכלב עשה, ובטח שלא את הקיר החום מהתקופה החומה והשטיח האפור מתקופת ה"קונצנזוס". אתם רוצים להתרענן ולהתבשם דרך עיצוב הדירה.
תופעת ההליכה בעקבות הרוב – לא בהכרח כל כך גרועה. בולמוס השיפוצים שתקף את השכונה (מול כל בית שלישי עומדת מכולה), בהחלט מדבק. "אם כולם יכולים לשפץ, אולי גם אני יכול". וקנאה כבר אמרנו – גם זה לגיטימי. (אפשר להעמיד מכולה מול הבית, שיראו…).
הצרכים השתנו (גם הצרכנים) – המשפחה גדלה – נחוץ עוד חדר. הילדים פרחו מן הקן ולהם כבר יש ילדים, שמתים על האוכל של סבתא, אז נחוץ חדר אוכל גדול. נשארתם, רק שניכם לבד; התפנקו עם חדר ענק ושירותים בזבזניים. יצאתם לפנסיה – צריך חדר עבודה להגדרת התפקיד החדש.
יש לכם עיניים גדולות – אתם מסתובבים ב"קניונים" והעין אינה שבעה. מבחר אביזרים, שכיות חמדה, טכסטיל ביתי וכו' קורצים מחלונות הראווה. הייתם רוצים לקנות משהו מההיצע המרהיב- אבל איך בדיוק זה מתחבר לבית שלכם. והילד מתעקש שתקנו מנורת עמידה סגולה או כתומה שממש יביישו את הספה החומה.
שונות – זה הסעיף בו תמלאו את הצרכים היחודיים שלכם ואולי החלומות שלכם: כמו, " תמיד חלמתי על תריס חשמלי"…
רשמו את כל הגיגכם – הדף הזה יהיה הבסיס להכנת הפרוגרמה (ראה להלן):
איך לבחור אדריכל / מעצב?
המלצה מחברים, גם, אבל לא בהכרח נכון – גם אם החבר המליץ, אל תתביישו לבקר בדירה שעיצב האדריכל/מעצב ולבחון את התוצאה עפ"י ראות עיניכם. (לא תמיד ההמלצה אובייקטיבית – אנשים בד"כ לא מודים שהם לא כל כך הצליחו – תופעת הדיסוננס הקוגנטיבי).
מומלץ – חברי אגודת אדריכלי הפנים בישראל – מי שעמד בתנאי הקבלה של האגודה עונה על הקריטריונים המקצועיים והיושרה המקצועית בתחום העיצוב. קבלו את רשימת האדריכלים במשרדי האגודה. היפגשו עם כמה מהם, הקשיבו ל"אני מאמין" שלהם, באם הוא מתיישב עם נקודת מבטכם וטעמכם והתרשמו מעבודות שביצע ושיציג בפניכם.
חברי עמותת האדריכלים – גם אדריכלי החוץ שמתמחים באדריכלות פנים מתאימים לצרכיכם. בידקו במשרדי העמותה, מי מהאדריכלים עוסקים גם בעיצוב פנים.
מעצבי פנים שסיימו קורסים שונים, אך אינם עומדים בתנאי הקבלה של האגודות השונות.
בידקו במשנה זהירות יש בתוכם גרעין של מעצבים מוכשרים ומקצועיים, אך אין לכם דרך, איך לבדוק את רמת הביצוע שלהם. אתם יכולים להתרשם מהתוצאה, אבל אינכם יכולים לדעת כמה מהמורות היה על הלקוחות לעבור בתהליך הביצוע וזאת בגין חוסר מקצועיות של המעצב.
פעמים רבות המעצבים מגיעים לאתר עם שרטוט "מסכן"-סקיצה שטחית, שמהווה את "תוכנית העבודה". למרבית הפלא, לעתים התוצאות טובות ואפילו מרהיבות. אבל, מישהו כאן שילם "רבא געלט" (כסף שמשלמים עבור עבודות של ניסוי וטעיה) וזה כנראה הלקוח ששילם על התיקונים והשינויים הרבים שבוצעו במהלך עבודות השיפוץ, מבלי שהיה מודע לכך.
הערה: כמובן שגם אדריכל/מעצב, חבר האגודה ו/או עמותת האדריכלים יכול לטעות, כי כולנו בני אדם. חומר למחשבה, הוא מקדם הסבירות.
לא לפי המחיר – סוגייה זו שלפעמים יכולה להיות מאד מפתה, היא לעתים מלכודת. שתי דוגמאות מהחיים: נדרשתי לתת הצעת מחיר לתכנון דירה סטנדרטית ובצידה אומדן לשיפוץ כאשר הנגזרת של שכה"ט היתה בגובה של 10% מאומדן ההשקעה. (המחירים רק להמחשה – לא אמיתי).
הערכתי את השיפוץ ב- 50,000 $ וגזרתי מתוכו שכ"ט בסך של 5,000 $. מעצב אחר, העריך את גובה השיפוץ ב – 30,000 $ ואז גזר את שכה"ט בסך של 3,000 $. המעצב קיבל את העבודה, אך השיפוץ הסתיים ב – 70.000 $, ושכה"ט שנדרש היה 7,000 $ – העניין נגמר בריב. טקטיקה אחרת להגדיל את שכה"ט: בעיצומה של העבודה המעצב קובל על כך שהוא לא צפה מראש שתהיה כל כך הרבה עבודה, והוא רוצה פיצוי. לכן, אסור שגובה שכה"ט, יהיה הקריטריון המרכזי לבחירת מתכנן, כי הוא ממילא "גמיש".
מה תדרשו מהאדריכל/מעצב, סוגייה זו תוצג עפ"י שלבי העבודה
פרוגרמה – הפרוגרמה היא תשריט הדירה במילים. כאן יוגדרו הצרכים, מרחבי המחייה, סגנון חיים, טעמים, הסתייגויות וחלומות.
סקיצות – הסקיצה היא הרעיון האדריכלי בהתגלמותו. אין חוק הקובע כמה סקיצות/אלטרנטיבות יציג בפניכם המעצב, אבל, זה ברור שעליו להביא בפניכם מבחר רעיונות שמהם תוכלו להגיע לתכנון הכולל. יחד עם זאת, לדעתי יותר מדי אלטרנטיבות, רק מבלבלות וקשה להגיע להחלטה הסופית. ראוי שהמעצב יעשה בינו לבינו את הניפוי ויבחר רק את המובחר, נגיד שלוש. (כי בעצם, לכל שטח אפשר להמציא עשרות אפשרויות לשיפוץ).
תוכניות עבודה – תוכניות העבודה מגיעות בכמה רמות: תוכניות הריסה, בנייה, חזיתות (לא תמיד צריך) העמדת ריהוט, חשמל/תאורה, ותקרות, מפורטות בקנ"מ 1:50. אליהן נלווים פרטים בקנ"מ מוגדל לפי הצורך. תוכניות פתחים ופריסות שירותים לרבות תוכניות שירותים, רצוי שיהיו בקנ"מ 1:25.
כתב כמויות – אל תוותרו עליו. יש אדריכלים שנוטים להקל בנחיצות כתב הכמויות (זה המון עבודה…) אבל זה המסמך שמבטיח את "מה שמגיע לכם". כל עבודה מפורטת במסמך ומתומחרת. כך שגם אם תרחיבו את הפרוייקט במהלך השיפוץ, אף אחד לא יוכל לקחת מכם מחיר כראות עיניו – יש מחיר לכל מ"ר ולכל יחידה. כתב הכמויות הוא תעודת הביטוח שלכם ותווית המחיר. האם יעלה בדעתכם לרכוש פריט כלשהו, אם אין יודעים את מחירו מראש?
סיוע בבחירת חומרים – במקביל לתהליך שהוזכר דלעיל, אתם מתחילים בעבודת רגליים, דהיינו – פוקדים את הספקים השונים. (לא, אינכם צריכים להכין רגליכם במכון כושר – תלכו בקצב שמתאים לכם ותווכחו, שגם תהנו מזה).
כאן עלי לעשות אבחנה בין "עושי הדוקטורט" לבין "בעלי האמונה". כמו בכל תחום, גם כאן יש אנשים שצריכים לחרוש את כל אולמות התצוגה כדי להחליט איזה בורג לקנות. ויש אנשים אשר מרגע שהחליטו לקחת איש מקצוע, הם סומכים עליו וילכו רק לספקים שהוא מכיר, כי איכות מרכולתם נאמנה עליו (לא יותר משלושה). את הבחירה הסופית תעשו יחד.
מניסיוני, אין הבדל מהותי במבחן התוצאה בין "עושי הדוקטורט" ל"בעלי האמונה", כאשר הכף נוטה דווקא לכיוון בעלי האמונה. מתחוור שניסיון, אינו עניין של מה בכך.
פיקוח – סוגייה גמישה למדי והיא תלויה במה שסיכמתם עם המעצב. יש פיקוח עליון – שבו המעצב פוקד את אתר הבנייה לפי מורכבות הפרוייקט. חשוב שהמעצב יהיה בקשר קבוע עם הקבלן. ויש פיקוח צמוד – שבו, המעצב פוקד את האתר פעמים רבות – ושוב תלוי במורכבות הפרוייקט. (כאן עלי להדגיש ש"פיקוח צמוד", אינו מגדיר את המעצב כ"בייביסיטר" של הפרוייקט). כמו כן, לעתים נדרש מפקח בנייה חיצוני בנוסף למעצב, שזה עסק יקר למדי, דהיינו – עם עלות משלו, שצריכה להילקח בחשבון.
איך לבחור את קבלן הבנייה?
נקודת ההנחה שלי היא שמרבית האנשים אינם בנויים להיות קבלן גמר של הפרוייקט שלהם – זוהי עבודה קשה מאד. לא בכדי הקבלן גובה עמלות בגין עבודות שונות. עבודת התיאום ואחריות הביצוע המשולב בצד שמירה על עירנות ותפקוד הפועלים, היא עניין למקצוענים.
תנו את כתב הכמויות לפחות לשני קבלנים (רצוי שלושה – לא יותר מזה). קבלו המלצות מחברים, שכנים ומהאדריכל/מעצב שבחרתם. אם האדריכל/מעצב כבר עבד עם הקבלן, סביר להניח שעבודתו טובה ויעילה. לגבי קבלן שהוא אינו מכיר, דרשו ממנו שיבקר בדירה שהקבלן ביצע כדי לעמוד על טיבו.
טיפים – עשרת הדברות:
אל תגורו בדירה בזמן השיפוץ.
שכרו דירה לתקופת השיפוץ – שווה כל גרוש !
שכרו חברת הובלה שאורזת את כל הפריטים.
ערכו מיון של הפריטים – הזדמנות להיפטר מחפצים לא נחוצים. ולך גברתי במיוחד; הגיע הזמן להיפטר מהג'ינס מתקופת הצבא (הוא כנראה כבר לא…).
אין מה לבוא לאתר בשלב ההריסה, חיסכו מעצמכם את ההלם.
הגיעו לאתר לראות איך העבודה מתקדמת, כשיש כבר מה לראות , מתוך ידיעה שזו "חצי עבודה".
אל תתנו הוראות לפועלים – זו זכותו וחובתו של הקבלן. זה יכול ליצור דיס-אינפורמציה אצל הפועלים שתוביל לביצוע שגוי.
אל תביאו חברים לאתר בזמן השיפוץ – הם לא באמת מבינים. (בטח לא את החותנת).
אם בכ"ז ראיתם משהו שלא מתיישב עם טעמכם, אל תהססו לדבר עם האדריכל/מעצב.
כל עוד הפועלים בשטח, (כמעט) הכל הפיך – אין מה להיכנס ללחץ.
הגיעו לאתר עם חיוך על הפנים ולפעמים עם עוגייה או בורקס לפועלים.